Relat guanyador del Maremàgnum

MAREMAGNVM

2025

Divendres, 11 d’abril , els alumnes de 1r d’ESO del Joan Alcover hem anat al Maremagnum, per endinsar-nos en el món de la vida quotidiana romana.

Per fer això, ens hem separat en grups, i hem fet tres tallers que se’ns havien assignat. Alguns d’aquests tallers, eren, per exemple: el De Re Militari, Lvdvs Gladiator, Bona Valetvdo… .

En el nostre cas, hem començat pel taller d’Aedes Vestae, on ens han explicat la vida de les Vestals a Roma, unes sacerdotesses que s’entregaven des dels sis anys a la deessa Vesta (Hèstia en grec). Gràcies a aquest taller, hem aprofundit en les seves qualitats i dificultats. No obstant, una vegada acabat el seu servei de 30 anys, vivien una bona vida. A més a més, vetllaven el foc de la llar, que protegia Roma.

En segon lloc, hem visitat el taller de Fvllonica Tintoria, on hem après a tenyir la roba, utilitzant substàncies molt extranyes ( com era el cas de l’orina).

Es sap que no només tenyien la roba, sinó que també l’aromatitzaven, amb olors com el de la Lavanda.

Finalment, hem explorat el camp mèdic. En aquesta àrea, es necessitava molta precisió i precaució, ja que no existien anestèsies i el pacient no tenia forma de fugir el dolor.

S’utilitzava una gran varietat d’eines, per obrir la ferida, desinfectar-la i tancar-la.

Algunes d’aquestes eines eren, per exemple: la cullera de Diocles, ganivets i per tancar la ferida empraven una agulla amb pèl d’animal.

Per acabar, m’agradaria dir alguna cosa millorable de la visita. Encara que només n’hi hagi una, crec que és molt important: el temps d’espera entre tallers era massa llarg. És veritat que hi havien jocs per passar el temps, però tot i així ha estat massa durador.

En conclusió, la societat romana es resumeix en masclista, esclavista i classista. Tot i això, encara és una meravellosa cultura que cal aprendre, ja que ha estat fonamental en la nostra civilització.

Miquel Rosselló Collinge

S1C