Go to Top

ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ I LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Malgrat que tots els mitjans de comunicació informen a la societat de la llei de violència de gènere, puc dir que la informació que es dóna és poca i les dones que passen per situacions de maltractament no saben què han de fer per sortir d’aquest infern.

La informació que diàriament ens donen d’aquest tipus de violència és del tot preocupant. Pareix que aquest maltractament és un fet actual que va en augment; però la violència de gènere sempre ha existit en totes les cultures. El que passa és que la societat passada no tenia la informació que tenim ara i sobretot per què era un tema que es duia molt amagat; les dones patien en silenci el maltractament de les seves parelles i assumien i vivien la situació com un fet normal que havien d’aguantar per què simplement eren dones. Tenien assumit que l’home era superior a elles i que l’havien d’obeir.

L’Estat, fa un parell d’anys, va fer una llei per ajudar a les dones i acabar amb aquest tipus de violència. Ha fet que es duguessin a terme una sèrie de mobilitzacions per part de diferents entitats que ha potenciat que es doni ajuda a la dona que està patint aquest tipus de violència. S’ha de dir que és molt sensacionalista i que depèn de com els mitjans de comunicació donin la noticia, puja o no puja l’audiència.

Els mitjans de comunicació han contribuït a trencar el silenci que envolta aquesta lacra social però ho fan de manera molt rutinària, el primer que fan és sumar la víctima a una llista de dones que han mort en mans dels seus companys sentimentals; et donen la noticia amb un nombre que es suma a les morts que hi hagut durant l’any. Una dona no és un nombre, una dona és una persona amb noms i llinatges, s’hauria de canviar la manera de donar la noticia i fer-la més humana i no tant matemàtica. Per altra banda, tots els medis de comunicació es sumen a la idea d’acabar amb la violència, però també són els primers que no tenen cap escrúpol de posar en antena qualsevol tipus de pel·lícula o sèrie agressives per obtenir una bona audiència a qualsevol hora del dia. Això fa que sobretot els nins estiguin observant imatges de violència  que haurien d’estar totalment prohibides.

NÚRIA ROSSELLÓ 4B