El divendres 14 de febrer, l’assignatura de Biologia, amb els grups de 4SA i 4SC va promoure una sortida a l’Aula de la Mar. La sortida consistia en la recol·lecció de plàncton. La jornada es va dividir fonamentalment en dues parts: La primera va ser una petita explicació de què és, els tipus que hi ha, la importància que té les característiques de l’aigua i el seu valor a la natura. La segona part va consistir en una breu explicació de com es recol·lecta, i a continuació posar en pràctica l’après amb una immensa recol·lecció al Port de Portitxol. Després varem tornar als laboratoris, tot seguit ens varen ensenyar les espècies d’éssers vius que tenen i els vàrem poder tocar. Més tard, amb la recol·lecta anterior, vàrem analitzar el plàncton al microscopi.

Però en realitat què vàrem aprendre? Vàrem aprendre la importància que té el plàncton a la nostra vida quotidiana, ja que és l’inici de la cadena alimentària dels peixos. Això fa que els aliments que podem aconseguir de la mar arribin a les nostres cuines gràcies al plàncton. El que ens va agradar més va ser analitzar-lo al microscopi i tocar als diferents animals.

Aleksanteri Serra Rantanen, S4C

Uep com anam! Esteu en el millor racó per descobrir i gaudir d’activitats que es poden fer a Mallorca fins i tot descansant al sofà de casa vostra. Preparats? Som-hi!

COMPANYS DE PIS

El director, guionista i actor Pol Gise (barceloní) ha arribat a més de 800.000 persones amb la sèrie Companys De Pis. Aquesta sèrie catalana porta emetent-se des de 2018 i és protagonitzada per ell mateix en la que realitza diferents papers. Un dels seus objectius és arribar a la societat que fa ús del català perquè ens adonem dels errors quotidians que fem com per exemple, els barbarismes. Companys De Pis està a l’abast de tothom, ja que es troba a YouTube. Cada capítol tracta de temes diferents, temes de l’actualitat, i tots els dilluns s’enceta un de nou. No hi ha edat considerada per poder gaudir d’aquesta meravella.


ADOLESCENTS iCAT

Adolescents iCat és un programa de ràdio de llengua catalana que emeten de dilluns a divendres de 22.00 h fins a les 22.30 h a YouTube. El més interessant i curiós d’aquest és que és audiovisual, és a dir, al mateix temps que estan parlant els presentadors (Juliana Canet, Roger Carandell i Joan Grivé) els pots veure. Una de les altres coses positives que presenta és la possibilitat de visualitzar el programa (YouTube) que t’has perdut perquè possiblement estàs d’exàmens o fent els deures que no has fet en una setmana. D’una banda, és un molt bon programa per desconnectar i relaxar-se al final del dia perquè fa riure molt i a la vegada esmenten cada dia una notícia de l’actualitat amb un petit debat. D’altra banda, el públic també pot participar en les preguntes que llencen durant el directe.

PATATABRAVA

Patatabrava coneguda actualment amb el nom de Docsity porta sent des de 2002 el principal referent online per als estudiants universitaris espanyols, amb més d’un milió d’usuaris inscrits. Els avantatges que presenta Patatabrava són molt amplis. D’una banda, quant a documents permet previsualitzar-los abans d’iniciar la descàrrega. D’altra banda, aquesta web permet llençar preguntes o dubtes a altres estudiants, els quals et poden ajudar a resoldre el dubte plantejat o bé, ajudar a altres estudiants ajudar a altres estudiants. Una de les coses que cal destacar d’aquesta web és que ofereix guies d’estudi per millorar en l’àmbit acadèmic. Patatabrava funciona mitjançant punts per poder descarregar documents. Un cop inscrit la plataforma et regala 20 punts. En cas de voler o necessitar més punts és tant simple com compartir els teus documents i respondre preguntes.

DIVULCAT

Voleu saber per què Google es diu així o com es determina la lletra del teu DNI? Si estàs interessat en la ciència, aquesta pàgina és per a tu.
Divulcat.cat és un blog de divulgació científica fundada per Enciclopèdia. S’hi pot trobar una gran diversitat d’articles parlant de diferents temes com la física, la tecnologia o les ciències mèdiques entre altres. Un article que ens ha cridat l’atenció ha estat “Màquines per parlar amb extraterrestres” que ens planteja com seria el món amb un sol codi de llenguatge. Aquest ens permet fins i tot parlar amb altres galàxies. Aquests estan escrits per científics catalans qui disposen d’un blog on poden anar penjant els articles amb la periodicitat i llibertat que desitgin.
Un dels objectius d’aquesta pàgina a més d’informar és donar a conèixer el que passa en el món de la ciència reconeguin a diferents científics catalans que mereixen reconeixement.

CASTELL DE BELLVER

Si et fa ganes conèixer una mica més de Mallorca o bé, gaudir d’unes vistes panoràmiques de la ciutat, una molt bona opció és visitar el Castell De Bellver en el que es pot apreciar una bellíssima naturalesa, el seu nom ve del català antic bell veer a causa de les vistes que e spoden veure des d’aquest. Fou construït al segle XIV i d’estil gòtic. A més, és el castell més antic d’Europa de planta circular.
Si no tens cotxe o no vols anar amb els pares, per arribar-hi només cal agafar l’autobús número 3 on hauràs de baixar a l’aturada Gomila i caminar aproximadament 20 minuts per arribar al destí estimat. Si tens entre 14 i 18 anys el preu de l’entrada és de 2 € per persona o bé, si ets resident de Palma major de 18 anys, el preu és de 2,50€. En cas de no ser resident el preu és de 4 €. Així i tot, la millor opció és anar-hi un diumenge, ja que l’entrada és de franc. Aquest a més, compta amb visites guiades en les quals et mostren els racons més amagats, interessants i curiosos del Castell. No obstant això també hi ha un museu on es poden trobar diferents utensilis d’origen Àrab, Romànic i Espanyols, els quals permeten un millor enteniment de la història de Palma.

COVES DE GÈNOVA

¿Heu pensat mai que a Palma tenim unes de les coves més increïbles de tota Mallorca? Doncs, sí. Cap a l’any 1906 mentre cercaven aigua varen descobrir les coves de Gènoves formada per diverses galeries d’origen calcari. El recorregut dura més o manco uns vint minuts on el guia explica d’una forma molt divertida l’origen de les excèntriques formacions i de diferents curiositats que hi ha dins d’ella. Destaca la constant irrigació d’aigua dolça el que fa que l’ambient pugui estar contínuament humit a diferència d’altres coves com pot ser les del Drach o Hams. A més, no fa falta cap abric, ja que durant tot l’any la temperatura és de 23°, perfecta per a totes les estacions.

Les visites es poden realitzar en grups de com a màxim 25 persones des del matí fins a la tarda, encara que, recomanem que si anau durant l’estiu reserveu abans. El preu és de 10€ per adults i 5€ per nens. Es poden fer tant vídeos com fotos però sense flaix, ja que, el xoc danya les primes formacions rocoses. Recordeu anar amb sabates i roba còmodes.

A més de les coves, al mateix lloc trobem un restaurant de menjar mallorquí amb un preu molt accessible.

Per arribar-hi podeu anar en cotxe, ja que, les coves tenen aparcament propi o amb l’autobús 46 direcció Gènova que passa amb una freqüència de mitja hora més o manco.

MUSEU FUNDACIÓ JOAN MARCH

Enmig de totes les tendes de roba i bijuteria del carrer Sant Miquel podem trobar la Galeria d’Art Contemporani de la Fundació Joan March. En ella està exposat diferents i innovadors quadres i escultures d’autors espanyols entre els quals destaquen Juan Gris, Pablo Picasso, Salvador Dalí, entre altes. Totes les obres pretenem donar una visió general de com va ser el segle XX a Espanya; ens mostra des de quadres hiperrealistes com Figuras de una casa de Antonio López García que delecta als seus espectadors amb un acurat joc d’ombres i reflexos. Fins a obres satíriques carregades de crítiques socials com La salita de l’Equip Crònica que fa una paròdia del famós quadre d’en Velázquez: Las meninas.

Si no teniu res a fer, podeu visitar i enriquir-vos artísticament tant a l’estiu com a l’hivern, ja que, a més d’estar climatitzat és gratuït i a la pàgina web podreu trobar molta informació específica sobre cada obra.

L’OFICIAL I L’ESPIA

La pel·lícula francesa l’oficial i l’espia estrenada dia 1 de gener i dirigida per Roman Polanski, qui també ha dirigit grans obres com el pianista, ha optat pel gènere dramàtic i històric del segle XIX, més concretament l’any 1894.

Basada en fets reals, narra el cas d’Alfred Dreyfus, un coronel jueu que fou condemnat a cadena perpètua per espionatge, encara que el personatge sobre qui es desenvolupa la pel·lícula és Georges Picquart qui decideix investigar sobre el cas Dreyfus. És una pel·lícula feta amb molta subtilesa, ja que no té una banda sonora molt carregada i fa un ús molt minuciós d’aquesta. A més té un gran nivell de detall, sobretot en escenes en les quals el diàleg és menor, això dóna èmfasi a l’acció que s’està realitzant i alhora un punt d’intriga que et té enganxat fins al final. Els fets ocorren a la França del segle XIX on una nova forma d’antisemitisme va sorgir. Aquesta establia que els jueus eren inferiors. Podem veure com l’època està altament aconseguida, ho podem observar en la vestimenta dels personatges i amb els estris que utilitzen. Aquest fet acompanya de manera positiva a la pel·lícula endinsant-te en la història. Pel que fa a la imatge, els colors que predominen són els grisos i encara que hi ha tocs de color aquests són bastant apagats, la cromàtica utilitzada ajuda a entendre que l’acció es desenvolupa al passat. 

El dia 11 de desembre els alumnes de 3 ESO A vàrem fer una excursió a la Comuna de Bunyola. Ens vàrem distribuir en sis grups de quatre, per fer una sèrie d’activitats que ens varen comanar de diferents assignatures: educació física, geografia, anglès, física i química i llengua catalana. 

Quan hi vàrem arribar, el professor d’educació física ens va donar un paper a cada grup que donava indicacions per entrevistar diferentes persones que eren a fer la volta a la Comuna de Bunyola, com per exemple d’on venien, si habitualment feien aquella ruta… Vàrem pujar pel camí del Grau, que ens portava cap al cim de la muntanya.

El primer element patrimonial que vàrem veure va ser un forn de calç. El professor Josep Serra ens va explicar que els calciners portaven les pedres calcàries des de determinats punts de la muntanya per cremar-les i fer-ne calç. Les pedres havien de coure’s entre 900 i 1000 graus per convertir-se en calç, un producte que temps enrere tenia moltes utilitats. Vàrem fer unes quantes fotografies i vam continuar pujant per la muntanya. 

El següent element patrimonial que vàrem veure va ser una sitja de carboner. S’utilitzaven per fer carbó vegetal. Just devora de la sitja hi havia una cabaneta on vivien els carboners quan feien el carbó; la seva família el portava el menjar a la cabaneta quan el carboner estava instal·lat a la muntanya. 

A geografia la nostra professora ens va donar una fitxa on hi havia la fauna, la flora, les estructures i els fòssils que hi podem trobar per fer fotografies. En la vegetació de baixa muntanya hi havia: mates, càrritx, garrovers, alzines, arboceres, pins, oliveres… i un poc més amunt hi havia ginebrons. A física i química ens varen donar unes fitxes sobre els carboners i calciners i havíem de fer uns exercicis sobre el seu diàmetre i altres qüestions interessants. A anglès vam entrevistar uns turistes que trobàrem pel camí: els demanàrem sobre la seva ruta, què feien allà, la seva edat i nacionalitat.

Vàrem pujar una estona més i arribarem a un replà on hi ha la casa on vivia el garriguer de la Comuna i vàrem berenar a prop d’un aljub. Va passar un ciclista al qual vàrem fer la primera entrevista de l’excursió. Després va passar una parella que anava a collir bolets, i per últim, un senyor que també collia bolets: el cuiner Toni Pinya. Al cap d’una estona alguns alumnes varen cavar devora un canal per permetre que l’aigua de la pluja arribàs a l’aljub proper. A continuació vàrem començar a baixar per la muntanya, i vàrem veure un forn molt vell fet de pedra.

Ens va agradar la excursió perquè va ser entretinguda i vàrem riure molt. La nostra opinió és que és molt bona idea fer aquest tipus d’excursions perquè aprenem de manera diferent i canviam d’aires. 

María Amengual González, Juan Ardid Barceló, Rayan Bouarfa el Mokrif, Abbie Diez Loayza, Arantxa MANJÓN, Júlia CATALÀ, Carla GONZÁLEZ, Jihan CHYKHY, Martí GARAU i Ana HUERTA