El divendres, 20 de desembre, com a aperitiu a les festes de Nadal, el Departament d’Història i Geografia ha preparat una gimcana per a l’alumnat de 2n de batxillerat. A través d’aquest joc, descobrirem la raó que s’amaga darrera alguns noms de carrers, detalls arquitectònics que de vegades ens passen desaparecebuts o edificis històrics i institucionals de gran rellevància.

ATENCIÓ: l’alumnat treballarà en petits grups de manera autònoma. Hi haurà controls de professorat a diferents punts de la ciutat, però la major part del temps es passejaran tots sols i sense supervisió.

Hola a tothom! Si estàs llegint aquest article deu ser perquè estàs interessat a descobrir nous llocs d’oci a prop teu, des del nostre centre ens agradaria recomanar-te una sèrie d’esdeveniments o àmbits artístics i culturals que podrien ser del teu grat. T’agrada l’art però no saps on trobar-ne a prop vostre? Estàs interessat a descobrir nous llocs d’oci? Si és així, queda’t a llegir aquest article, segur que trobes qualque recomanació que t’interessa:

DIECISIETE

Netflix continua apostant per continguts locals amb l’estrena de Diecisiete, la nova pel·lícula dirigida i escrita per Daniel Sánchez Arévalo, director també de la pel·lícula La Gran Familia Española. En els set anys que han passat des que es va estrenar l’última pel·lícula esmentada el director sembla haver destil·lat l’essència del seu estil, personatges i to. Això és el que es veu en Diecisiete, la seva última aportació a aquest univers de petites grans històries que caracteritza el seu cinema.

En aquesta pel·lícula protagonitzada per Biel Montoro i Nacho Sánchez, podem afirmar que estam davant d’una de les millors estrenes de Netflix. Aquesta producció narra la vida de n’Hector, un noi complicat a punt de complir la majoria d’edat. Es troba intern en un centre de menors després de reiterats delictes de furt per motius suposadament justificats. El seu caràcter és complicat; és molt poc sociable i menys comunicatiu, pel que la seva relació amb el seu germà Ismael (Nacho Sánchez) s’ha vist ressentida des que van deixar de ser nens. Però tot canviarà per a ells quan el primer decideixi entrar en una teràpia de reinserció amb gossos: allà coneixerà a Ovella, el gos que motiva l’inici d’una aventura en la qual tots dos germans recorreran les seves vides i els seus sentiments en caravana.

EL NADAL A MALLORCA

Com cada any, el nadal a Mallorca és una època màgica on tant la il·luminació, el mercadet, la pista de gel i els betlems desperten l’esperit nadalenc de la nostra ciutat. 

Aquí us deixem l’agenda més completa sobre activitats per a fer aquest nadal en família tant a Palma com a Mallorca. Esdeveniments i propostes de tota mena per a gaudir amb els nostres fills d’un nadal a Mallorca. Un dels aspectes més representatius del nadal són els betlems, i a Palma en podem trobar una gran varietat, entre ells el betlem de l’Ajuntament, a la Plaça de Cort, del 28 de novembre al 6 de gener. Un altre exemple és el Betlem del Consell de Mallorca, del 5 de desembre fins al 7 de gener, i molts altres. També ens agradaria fer referència als mercadets nadalencs. Els més destacats són els de la Plaça Major, las Ramblas, Vía Roma, Plaça d’Espanya y Plaça de la Porta Pintada, tots de dilluns a diumenge de 10 a 21h. Instal·len els tradicionals venedors de figuretes de Pessebres, inclou una mostra d’artesania mallorquina. En les Rambles, artesans amb demostracions en el públic, del Gremi d’Oficis Artesans i Artístics de les Illes Balears. En Via Roma trobem productes alimentosos com a mel, formatge o tambor d’ametlla. Per finalitzar volíem mencionar la pista de gel ‘Ice Park 2019’ del 22 de novembre fins al 26 de gener a la Plaça d’Espanya, aquesta és l’única activitat que requereix un preu, de dilluns a dijous de 5€ i divendres, dissabte, diumenge i festius és de 6€.

EUPHORIA

La sèrie nord-americana de HBO protagonitzada per l’actriu Zendaya ens mostra la part més fosca i realista de l’adolescència. Des dels seus primers moments, Euphoria s’anuncia com un espectacle amb l’objectiu de captar una generació específica, en aquest cas, els de la generació Z. 

És una producció amb una història que ens atrapa amb els seus plànols i amb la seva música, però també amb un guió que va directe al gra, que és sincer i que se centra en els triomfs i tragèdies personals dels protagonistes. Podem dir que explora temes tabú, cosa que la diferència de moltes de les sèries d’avui en dia. Parlant de diferències, un fet destacant d’Euphoria és que la protagonitzen una noia afroamericana i una noia trans, fet que ens enganxa encara més.

Bàsicament, ens ofereix adolescents barallant amb drogues, complexos corporals, la vida desenvolupada al voltant de les festes i els problemes amb la família. Cada capítol ens explica diferents històries personals de cada personatge provocant a l’espectador un sentiment d’empatia i complint amb l’objectiu de la sèrie de portar-mos a un viatge ple d’emocions, sensacions i d’estats mentals.

ON LA RAU LA REALITAT?

Si us agrada reflexionar sobre per què les coses són així com són o sobre si fins a quin punt coneixem el que estam vivint, sens dubte aquesta exposició de múltiples artistes situada al museu d’Es Baluard és perfecta per a vosaltres. Aquesta costa d’elements audiovisuals, fotografia i dibuixos, escultures, objectes corrents i dibuixos. Tot girant al voltant de les qüestions sobre l’individu, la perspectiva de gènere i l’entorn humà entre molts altres temes.

Per desgràcia només està disponible fins dia 12 de gener de 2020, però el museu està constantment renovant les seves obres. A més a més també podreu trobar la Col·lecció permanent que consta majoritàriament de quadres encara que també té altres articles, i alguns artistes molt coneguts com a Joan Miró, Pablo Picasso o Santiago Rusiñol.

CUENTOS DE BUENAS NOCHES PARA NIÑAS REBELDES

¿Que no existeixen suficients referents dones per a les nines i nins en plena etapa de creixement? Doncs si, sí que n’hi ha, però no els reconeixen i per tant no ens adonam que existeixen. Elena Favilli i Francesca Cavallo han recopilat a manera de petites biografies les històries de 100 dones que han destacat pels seus actes, els seus assoliments, les seves carreres i les seves lluites, convertint-se així en 100 dones extraordinàries.

Malgrat que aquest llibre és apte per a llegir a partir dels 12 anys, l’important no és la qualitat de com està escrit, sinó reflexionar i conèixer un poc més les històries d’algunes de les moltíssimes dones que han canviat el nostre món.

CAFÉ A TRES BANDAS

Un bar com a recomanació cultural? Doncs sí, potser no és gaire comú però aquest bar tampoc ho és. L’establiment situat al nombre 20 de la Plaça Barcelona, a Palma, ens ofereix una sèrie d’esdeveniments dels quals gaudir mentre prenem alguna cosa, perquè cal destacar també que els seus productes estrella són el pa amb oli i una cervesa elaborada artesanalment. 

Però el més important d’aquest cafè no és allò que prendrem, sinó que ho farem enrevoltats de cultura i diversió. Està dividit en dos espais, un més d’oci en el qual hi ha principalment el billar, un joc de dards o una pantalla gran per a poder veure els partits de futbol. I, d’altra banda, la part més artística i cultural on podem gaudir de llegir llibres a un espai còmode i tranquil, o fins i tot veure espectacles en viu com teatres, recitals de poesia, actuacions musicals, monòlegs, i fins i tot espectacles d’hipnosis.

Sens dubte és un bon pla per a passar-ho bé una horabaixa amb amics o llegint un llibre, o d’estrenar-te com a petit artista a algun lloc per tenir reconeixement a poc a poc.

BLACK MIRROR

Aquesta sèrie de Netflix creada per Charlie Brooker va arribar a tenir un gran reconeixement a escala mundial i és per molts de motius que us la volem recomanar. Black Mirror ens mostra la representació més fosca de la tecnologia i com aquesta ens afecta, conduint-mos a finals aterridors. Ens ofereix capítols independents on cada episodi explica una història diferent i no estan relacionats entre si. La sèrie de ciència-ficció americana consta, actualment, de cinc temporades amb un total de 22 capítols d’una durada aproximada d’entre 45 i 60 minuts.

Drama, suspens, amor, odi i gelosia els podem trobar dins l’obra, on el que és quotidià es transforma tot apareixent amb tints futuristes. El missatge captivador i reflexiu ens fa una crítica esgarrifosa a la ràpida i desenfrenada evolució que estan tenint aquests anys les noves tecnologies i un recordatori d’allò que pot arribar a passar si ens adonam tard i es descontrola la situació. Com a conclusió, aquesta sèrie té molt per oferir-nos i estam segurs que us agradarà.

MADE BY PEOPLE BAND

Com a darrera recomanació, us presentem aquesta banda mallorquina integrada per en Sergio, el vocalista; n’Alex i en Justin, en Mateu i Blazz guitarristes i baixistes; i  n’Anthony a sa bateria.

La formació d’aquest grup va tenir inici al 2013, quan tots els integrants varen coincidir a la mateixa classe. Tots compartien un mateix desig d’arribar en un futur a poder formar una banda. Des d’aquest moment, varen començar a assetjar informalment a garatges i a compondre les seves primeres cançons. El seu primer concert va ser al 2017 i aquest juny serà el seu segon aniversari dels integrants actuals.

Avui en dia, toquen a verbenes cançons conegudes, sobretot de pop i rock espanyol i català. Alguns dels grups més destacats són Estopa, Extremoduro, Fito y Fitipaldis, La pegatina, Txarango, Els Catarres, La Gossa Gorda… En general, és un grup molt unit amb ganes de fer que la gent gaudesqui dels seus concerts i de millorar la seva feina. 

Per més informació el seu instagram és https://instagram.com/madebypeopleband?igshid=cf7lehwmxhq