Dia 15 de març, els alumnes d’ 4r ESO A vàrem rebre una xerrada, organitzada per part del departament de Llengua Castellana, d’una treballadora social que fa feina a una associació que s’encarrega d’atendre dones maltractades per violència de gènere. Les persones que fan feina en aquest centre estan completament conscienciades i es dediquen a ajudar totes les víctimes. Ens va xerrar sobre els distints tipus de violència de gènere (domèstica, psicològica, física, social…), com actuar davant un cas de violència, com reconèixer aquestes situacions i com solucionar el problema. També ens va xerrar sobre les víctimes que hi ha hagut a Espanya des del 2000 fins ara. I també ens va explicar quins serveis ofereix: per a la víctima, els fills i l’agressor.

Maria Espinar, S4A

Dia 18 de març, els alumnes de 4r ESO A vàrem anar a la policia local de Palma per part del departament de Llengua Castellana, per seguir el protocol que es segueix quan una víctima per violència de gènere crida per telèfon o va allà a posar la denúncia. La primera passa del protocol és avisar o posar la denúncia, ja sigui una tercera persona o la pròpia victima i pot ser per cridada o en persona. A totes les denúncies que reben se’ls assigna un color segons la prioritat: verd, groc o vermell. Als casos de violència de gènere se’ls assigna el color vermell ja que són màxima prioritat. La segona passa: es pren declaració a la víctima i es redacta un informe amb la seva declaració i la de l’agent que ha pres la declaració i la del psicòleg i del metge en el cas que l’hagi necessitat i són els agents que envien la denúncia al jutjats. La darrera passa ve per part del departament de Violència Domestica, que s’encarrega d’ajudar la víctima. Finalment, hem vist què li passa a l’agressor i hem visitat el calabós.

Maria Espinar, S4A

Aquesta activitat s’ha dut a terme el 20 de març del 2019. El departament que apostà per la sortida va ser el de Biologia i Geologia, concretament na Maria Magdalena Colom. L’activitat tractava sobre la mar Mediterrània, la contaminació, els residus marins, les espècies en perill d’extinció, com diferenciar espècies invasores, entre d’altres. La sortida va ser una activitat lúdica i constant que fomentava l’aprenentatge. L’activitat va ser duta a terme gràcies al GOIB (Govern de les Illes Balears), concretament gràcies a L’aula de la Mar, un espai dedicat a l’estudi d’éssers marins, l’estat de les aigües i d’aprofitaments econòmics de la costa (pesca, turisme, etc.). Després de la visita, crec que resulta imprescindible incloure l’aprenentatge del medi marí en tots els programes educatius. Aquests han de considerar tant la població escolaritzada com la ciutadania en general. Les Aules de la Mar són centres d’interpretació del medi marí que posen aquests coneixements a l’abast dels alumnes i els professors de les Illes.

Alejandro Rodríguez, S1B

El dia 14 de desembre, els alumnes de FP de Serveis Administratius vam anar a un museu per fer una performança artística que havien organitzat els professors de ciències aplicades i ciències socials, na Xesca i n’ Enrique, amb els artistes Claudio Capellini i na Claudia del Rio. Quan vam arribar al museu, vam fer estiraments i exercicis per relaxar-nos i alliberar-nos de l’estrés. Després Claudio Capellini ens va fer una pregunta: “¿qui voleu que us eduqui?” Nosaltres vam escriure en un paper la nostra resposta, després la vam ficar dins d’una caixa. Havíem de dibuixar les nostres respostes a les parets de pissarra per representar-les. Després de dibuixar i escriure, vam llegir algunes frases que havíem escrit, i en Claudio i na Claudia ens van fer reflexionar, ens van donar les gràcies i ens van regalar una experiència única.

Eduardo Ochoa Cazares FPB1

El dia 27 de febrer, al pati de l’institut, tots els grups de primer d’ESO vàrem participar a una activitat organitzada pel Departament de Geografia i Història, ja que estudiem la Prehistòria. Aquesta activitat es titulava “De la pedra al metall” i l’explicaven tres estudiants de la UIB. L’activitat tractava de la Prehistòria i els tipus de material que s’emprava al llarg dels segles per crear i fabricar armes i utensilis . Mentre ens explicaven les èpoques prehistòriques (Paleolític, Neolític i Edat dels metalls) i l’ús dels metalls (bronze, coure, ferro…) en aquells temps, un altre estudiant ventava un foc que fonia bronze, que ens serviria per fer una destral sense mànec. Ens van deixar avivar la flama amb una mena de sacs de pelfa (a l’antiguitat eren de pell) i ens mostraren diferents tipus de metall, una destral amb mànec i un ganivet. També poguérem esmolar trossos de bronze amb un altre metall.

Miquel Clar Trobat

Dia 13 de febrer, vàrem conèixer en Joan Miquel Artigues, sociòleg, actor i director; un dels protagonistes de la sèrie Treufoc d’IB3. Gràcies a ell, els alumnes d’audiovisuals hem pogut veure la cinematografia des de darrere una càmera. Ens vam quedar amb la idea que tant el món audiovisual com el teatral són complicats, però alhora satisfactoris.

Dos dies més tard, tots els alumnes de primer de batxillerat vàrem tenir una xerrada amb Guillem Frontera, periodista i escriptor, l’autor del llibre que ens hem llegit aquest trimestre, Sicília sense morts. Va ser una experiència molt interessant i curiosa poder conèixer el responsable d’aquesta novel·la i obtenir el seu punt de vista. És captivant la destresa que tenen els escriptors amb les paraules, ens va fer endinsar-nos en un món ple de corrupció i hipocresia, però també amor.

Aina Albis, B1A