Amb motiu del dia internacional de la llengua materna, que es celebra el 21 de febrer en commemoració de l’assassinat d’activistes en favor de la llengua bengalí a Bengala Oriental (l’actual Bangla Desh),  la comissió lingüística i la comissió mediambiental varen planificar un treball amb els alumnes de processos de comunicació de 1r d’ESO, consistent a reflexionar sobre una sèrie de principis per a aconseguir un món millor, lliure de prejudicis, que respecti els drets  de tota persona, sigui quin sigui el lloc on ha nascut i les seves característiques individuals i socials.

Josepa Gorries, comissió lingüística

El passat 25 de febrer quatre companys, Aina Forteza, Francisco Tugores, Víctor Hernández i jo mateixa vàrem participar a les XXVII Olimpíades de Química al campus de la UIB. Hi van assistir un total de 104 alumnes de segon de batxillerat de les Illes Balears de 31 centres. D’entre aquests centres, l’IES Joan Alcover va quedar en el quart lloc; això vol dir que la mitjana de les quatre notes obtingudes és la quarta millor. El premi és material de laboratori per a l’institut. A més a més, Aina Forteza va quedar en tercer lloc en la classificació per alumnes. Ella tendrà l’oportunitat de participar a la fase estatal a Oviedo.

L’experiència va ser molt bona, una manera de familiaritzar-nos amb la UIB. A l’inici, ens van donar l’enhorabona i les gràcies per concursar-hi. La prova en si no va ser molt difícil, tots els exercicis eren realitzables amb els coneixements adquirits a classe. Una vegada finalitzada la prova, vàrem fer tots junts una classe pràctica que constava d’un parell d’experiments.

Part del mèrit dels resultats és del nostre professor Agustí Vergés. Ell ens ha motivat i ajudat sempre en tot el que ha pogut. Gràcies, Agustí!

 Mª del Carmen Mañas Picó, 2n de batxillerat

Dia 1 d’ abril, a les 19 h Edifici Gaspar Melchor de Jovellanos (UIB)

Inscripció fins dia 28 de març a la web:http://seras.uib.cat/vine/families/

 

Es tracta d’una jornada per informar sobre l’oferta d’estudis de la UIB, la manera com s’hi accedeix i els programes d’acollida i mobilitat.

Els objectius d’aquesta jornada són:

  • Donar a conèixer la UIB i proporcionar un primer contacte amb l’entorn universitari i les seves instal·lacions als pares i mares de futurs alumnes universitaris.
  • Informar sobre l’oferta d’estudis de la UIB i la manera com s’hi accedeix.
  • Informar sobre els serveis i les prestacions que ofereix la UIB.

És una activitat gratuïta.

Destinataris i inscripció

Famílies d’estudiants de 2n de Batxillerat i de cicles formatius de grau superior.

Termini d’inscripció: fins el 28 de març de 2014, mitjançant el Formulari que està a la web.

Data, horari i lloc

El dia 1 d’abril de 2014, a les 19 hores.

  • Palma: a la sala d’actes de l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos, campus universitari.

Programa

  • Requisits i procediments d’accés i admissió: preinscripció i matrícula, beques i ajuts.
  • Estudis de grau de la UIB.
  • Programa d’acolliment.
  • Programes d’intercanvi i mobilitat.
  • Recursos i suport als alumnes.

Visita a les instal·lacions.

Dia 6 de març la delegada de zona de l’editorial Oxford, juntament amb la comercial a Mallorca, es desplaçaren fins al nostre centre a fi de lliurar a l’alumna de 4rt d’ESO Fina Sastre i a la seva professora  Henar de Diego el premi aconseguit  al concurs convocat sota el títol “¿Por qué leer en Navidad?”.

En aquesta primera edició del concurs, d’àmbit nacional, el departament hi havia presentat les redaccions dels alumnes de 2n cicle d’ESO.

Les representants de l’editorial  felicitaren l’alumna, animant-la a continuar escrivint, i ens varen encoratjar per  a continuar fomentant la lectura i l’escriptura.

Josepa Gorries, cap del departament de castellà

What is the Students’ View on Saint Valentine’s Experience in class?

Carlos Ruíz:

“First, we suggested some ideas for this special day.”

Karina Mesa:

“We decorated the classroom with candles and teddy bears. (…) We were given chocolates all the time. There were enough for all the lesson, and even more.”

Javi Feced:

“Karina taught some of us how to make paper flowers, while some others were writing Valentine cards on the computer.”

Christian Campos:

“It was a funny day, because we didn’t have to bring in our homework, and at the end of the lesson our deputy teacher took some photos.”

Es convoquen, en règim de concurrència competitiva, 2.200 ajudes per a la participació en una de les colònies de dues setmanes de durada, organitzades pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport durant el mes de juliol de 2014. Teniu tota la informació aquí.

El proper dijous, 13 de març, a les 9:50 els grups de 3er d’ESO i 1r de Batxillerat assistiran a l’espectacle Plata no es, que serà  representat a la sala d’actes per la companyía Teatre de Vellut.

L’obra, emmarcada dins la programació del departament de Llengua castellana i literatura, posarà en escena diversos fragments d’autors del segle d’Or, seguint el fil de tres personatges de l’època que els varen conèixer de primera mà.

Les fitxes didàctiques corresponents es troben a l’aula virtual (curs de 3r d’ESO).

Josepa Gorrias, cap de departament de castellà