Divendres 14 de juny: 19.45h
Lloc: hall, sala d’actes i pati de l’institut Joan Alcover
Sabates de taló gratacèlic, vestits preciosos, jaquetes elegants, ments descansades, esperits alleugerits, ànims relaxats i ambient distès, però a la vegada, carregat d’emoció; sis anys, en molts casos, a flor de pell…
I comença la cerimònia. Els presentadors d’enguany, Roberto Maura, Belén Villena, Maria Monmany, Aina Massanet i Marta Salom aconsegueixen l’equilibri entre l’humor i la rialla i l’emoció d’escoltar una cançó en directe.
Camins que ara s’esvaeeixen, camins que hem de fer sols…
Els vídeos que han preparat alumnes de Cultura Audiovisual mostren una part d’aquest itinerari: “Imatges”, “Gestos” i “Vivències” i l’orla arrepleguen tot el que els nostre centenar d’estudiants ha recopilat, gaudit, patit! durant aquests anys.
Mai no és massa tard per tornar a començar. Camins, somnis i promeses. Camins, que ja són nous…
És així. Aquesta és l’essència que impregna tota la festa, encara que aquests viaranys han començat molt abans. Enguany hi ha hagut quatre alumnes, cadascú des de la seva particular visió i formació específica, que han fet referència a alguna part d’aquest viatge: Javier Moyá, Clara Gil, Maria Rosa Mateu i Jonay Ferré.
Comptàrem també amb la valuosa aportació d’un dels nostres professors de 2n de batxillerat, Joan Ximenis, professor d’Economia i tutor, amb el discurs que reproduïm aquí.
La directora, Aina Llabrés, adreçà unes paraules als assistents encoratjant-los a seguir endavant. Representa el sentiment de tots els professors, quan afirma: “És un plaer i un orgull haver-vos tengut al Joan Alcover”.
22h: Acaba la festa. A partir d’ara, ens queda la recança d’haver de dir adéu, però amb el regust molt dolç per la feina ben feta i la satisfacció d’haver ajudat a esdevenir persones. El futur pren forma.
Catalina Pizà, cap d’Estudis adjunta
ORLA AUDIOVISUAL 2013
[one_half] [youtube_video] HCWZ89UtnCM [/youtube_video] [/one_half] [one_half_last] [youtube_video] 0xX-1M12vLo [/youtube_video] [/one_half_last]
[one_half] [youtube_video] B4i7twOoHdE [/youtube_video] [/one_half] [one_half_last] [youtube_video] GQOpKeCylxY [/youtube_video] [/one_half_last]
FINALISTES 2013
[justified_image_grid preset=1 thumbs_spacing=4 min_height=2000 orderby=rand limit=0 load_more=scroll flickr_user=96101299@N03 flickr_photoset=72157633595523197]
[alert color=”blue”]
Enguany, les dades que podem oferir són espectaculars: 80 alumnes del Joan Alcover han aprovat la selectivitat el juny. De 2n de batxillerat A han superat les proves 25 alumnes; 27, al B i, al 2n C han estat 22.
En suma, TOTS els alumnes que s’han presentat a la selectivitat han aprovat. També podríem haver escrit que el 100% dels nostres estudiants han superat les proves d’accés a la universitat. De fet, ho podríem dir d’infinites maneres, però no més clar.
Si trobau que aquestes dades no són prou contundents, encara en podem afegir més: tenim un 10 a assignatures com: Anglès, Història de la Filosofia, Química, i, per si això fos poc, dos 10 a Dibuix Tècnic i, quatre més a Física. A més, també trobam un 9,5 a Història d’Espanya, Llatí, Llengua Espanyola, Llengua Catalana, Dibuix Tècnic, Química, Economia, Física i Grec. I no un, sinó dos 9,5 a assignatures com Anglès, Dibuix Tècnic, Matemàtiques i Biologia.
Les dades són aclaparants. L’èxit és espaterrant. Però és així. Els nostres alumnes són bons, han estudiat, s’han preparat a fons i, posteriorment, han recollit el fruit del seu esforç.
Enhorabona! Que el vostre triomf sigui la inspiració per tots els que vénen darrere.
[/alert]
Al Joan Alcover estam d’enhorabona! Un any més els resultats a final de curs han estat excel·lents. El 51% dels nostres alumnes que han acabat 2n amb èxit tenen, com a mínim, un 7 de mitjana. Aquestes notes tan altes són possibles, naturalment, perquè el nombre d’aprovats és molt elevat. Efectivament, el 82% dels nostres alumnes que han cursat els estudis amb nosaltres anirà a Selectivitat pel juny.
Confiam plenament que, tant aquests estudiants com la resta, que s’hi presentarà el setembre, superarà aquesta prova amb nota.
Les bones notícies, però, no acaben aquí. Hem pogut atorgar les cinc matrícules d’honor que la Conselleria ens permetia concedir enguany. I aquests són els premiats:
2n A: Kevin Lucas Esparseil (9,67)
2n B: Lucía Ferro Sánchez (9,11)
2n B: Clara Gil Rodríguez (10)
2n C: Marta Amorós Amat (9,11)
2n C: Karen Natalia Orozco Franco (9,11)
Amb aquests resultats tan bons fa il·lusió, llavors, fer una ullada més atenta a les mitjanes de les matèries. Així, en el batxillerat de ciències i tecnologia (2nA) ressalta Sociologia, amb un 10; el 8,04 de Matemàtiques i el 7,6 de Mecànica. A 2nB, en què conviuen el batxillerat de ciències i l’humanístic, trobam un 9,8 d’Alemany; un 8,67 de Cultura Audiovisual; un 8 de Matemàtiques aplicades a les ciències socials i el 7,84 d’Anglès.
Finalment, al batxillerat de ciències socials (2nC) les millors notes es corresponen a Alemany, amb un 10; Fonaments d’Administració i Gestió, un 8,5; i Economia, amb un 7,8 de mitjana.
Els resultats, realment, són prou eloqüents. En tot cas, però, això només són els números. A darrere hi ha tots els nostres alumnes que han lluitat per aconseguir-los. I, aleshores, quina és la fórmula?
Els tutors ho tenen clar…
[one_third]
La meva enhorabona a tot el grup perquè ha resultat ser molt especial, agradable i treballador i per aquest motiu hi ha hagut una matrícula i més de la meitat de la classe ha obtingut i una mitjana de 7 o més. Molta sort en el vostre futur!
Aina Cornellana
[/one_third]
[one_third]
Aquest és un grup mixt que aglutina alumnes del batxillerat cientificotecnològic i sociohumanístic, en conseqüència, hi conflueixen interessos ben diferents. En resulta una mescla interessant des del punt de vista humà i de treball, amb uns resultats molt acceptables.
Malén Alomar
[/one_third]
[one_third_last]
Enguany ha estat un curs especialment bo. Ja ho va ser el 1r de l’any passat: dues matrícules i molts de notables confirmen aquesta afirmació, però el més important ha estat l’esperit de grup i de feina que hi ha hagut aquests dos anys.
Joan Ximenis
[/one_third_last]
Diu Martí i Pol: “tot està per fer i tot és possible.” Així és que ja ho sabeu, segonables 2013-14, el futur us espera!
Catalina Pizà, cap d’Estudis adjunta
Si ho recordau, fa un parell de setmanes informàvem de la nostra anada al Teatre de Barra amb els alumnes de Literatura Catalana. Les crítiques escrites en aquest mitjà avalen l’èxit d’aquesta sortida.
Però això no és tot. Vàrem tenir la immensa sort de conèixer l’escriptor i director d’una de les obres. Aquesta trobada ha resultat molt profitosa, ja que poguérem parlar una estona amb Ferran Bex sobre la representació d’Interruptus i, posteriorment, després de comentar-la a classe, ens hi poguérem posar en contacte via mail. Les possibilitats d’interpretació que ens suscità l’obra ens permetérem parlar i aprofundir sobre qüestions com el punt de partida del text, les motivacions i profunditat dels personatges, les directrius marcades a l’hora de realitzar la representació, entre d’altres.
Aquest diàleg ha estat molt ric, ja que hem comptat amb un professional del sector. El que potser no sabíeu és que estam parlant d’una jove promesa del món audiovisual de ca nostra. Aquesta és una mostra del seu currículum. Potser a algú li pot interessar seguir les seves passes…
Ferran Bex neix a Palma el maig de 1986. Després de llicenciar-se en Comunicació Audiovisual a la UVIC, es va especialitzar en guió realitzant el Màster de Guió per a cinema i televisió a la UPSA i diversos cursos de guió i creació de sèries de televisió.
Ha treballat com a dialoguista i escaletista de la serie L’anell; guionista de plató i dialoguista a la serie Migjorn per a IB3 i guionista de la minisèrie Sombras de mi tierra, guanyadora del concurs de foment del INCAA — USAM (Argentina).
Recentment ha dirigit les peces de teatre curtes Zetta i Exa i Interruptus, que també ha escrit.
Des del Joan Alcover, doncs, continuarem seguint amb interès la seva trajectòria, que segur que serà igual de meritòria i notable.
Gràcies, Ferran, per la teva atenció!
Catalina Pizà, departament de Català
Com altres anys, els alumnes de Cultura Audiovisual de l’IES Joan Alcover han participat en el concurs fotogràfic per a joves que organitza l’Ajuntament de Palma. Per als alumnes del Joan Alcover és un honor participar-hi al costat dels futurs talents fotogràfics de l’escena audiovisual mallorquina formats a l’Institut d’Estudis Fotogràfics, l’Escola d’Art i Superior de Disseny o dins la modalitat del batxillerat artístic d’instituts com el Josep M. Llompart.
Els darrers anys, hem tengut la sort de comptar amb el talent d’alumnes que han estat capaç d’alçar-se amb els premis individuals més importants del certamen, emperò, enguany, ens sentim especialment orgullosos i satisfets ja que el reconeixement ha estat per a tot el grup de Cultura Audiovisual i els 17 autoretrats en blanc i negre realitzats. Aquest premi al treball en equip ens ha animat a fer una passa més enllà i ampliar aquests retrats a tots els alumnes de segon de batxillerat. Així doncs, ens ha servit per deixar constància documental i fotogràfica del pas d’aquesta inoblidable promoció 2013.
Aquí us deixam amb tots els retrats realitzats, entre els quals es troben els 17 retrats premiats en el certamen de Fotografia Jove d’enguany.
Tomeu Castell, departament de Català
[justified_image_grid preset=1 thumbs_spacing=4 min_height=2000 orderby=rand limit=0 load_more=scroll flickr_user=96101299@N03 flickr_photoset=72157633595523197]
L’AMIPA durà a terme la iniciativa de Motxilles Solidàries juntament amb el programa pilot de reutilització de llibres el dimarts 25 de les 9.00 a les 11.00 a l’aula 11.
Aquí teniu un resum d’aquesta iniciativa:
Benvolguts socis, amigues i amics,
Ja som al mes de juny i és el moment ideal per a plantejar-nos algunes iniciatives interessants.
Des de la FAPA a més de reivindicar i criticar, continuam amb les feines pròpies de la Federació i els compromisos amb els socis.
La idea sorgeix en el marc del projecte “12 mesos, 12 tasques” i aquest mes ho volem dedicar a la SOLIDARITAT.
Volem donar conèixer, difondre i aportar iniciatives de solidaritat que sorgeixen des d’una escola.
Vos adjuntam un article de Carlos Gómez, antic alumne de Montesion i un dels “Solidaris” que duen endavant un projecte a Palma que dóna suport a mes de 8400 persones, de les quals 1748 són menors de 8 anys .
La història dels Antics Alumnes Solidaris de Montesion, coneguts com a “Solidaris”, és una història que val la pena llegir amb un final de compromís davant la situació actual.
Ens vàrem assabentar de que molts dels nins i nines beneficiaris del suport dels “Solidaris” tampoc no tenen material escolar ni motxilles al començar l’escola. També algunes APIMA ens ho heu contat a les reunions que hem mantingut.
Són moltes les famílies que compren motxilla nova i estoig cada curs escolar.
Per això, vos demanam que a final de curs, el darrer dia, deixeu la motxilla que ja no usaran més els vostres fills/es a l’escola. Les farem arribar tant als nins i nines beneficiaris dels “Solidaris”, com a altres escoles que ens ho demaneu, si és que teniu famílies amb aquesta necessitat.
En aquest projecte hi col·laboren FAPA Mallorca, l’Associació d’antics alumnes de Montesion “Solidaris”, les Cooperatives d’ensenyament i si voleu vosaltres com APIMA solidària.
L’únic que heu de fer és coordinar al vostre centre la recollida del material i donar-li difusió ja sigui amb el cartell adjunt que vos facilitam o amb alguna circular.
A més de dotar de mitjans escolars als que no poden comprar-los, ens agradaria publicar un recull de les iniciatives solidàries a les escoles de Mallorca. Per això si feis mercadets solidaris, veneu coques, recolliu menjar per alguna entitat o feis qualsevol altra cosa HO VOLEM SABER per a compartir idees i iniciatives.
Podeu aclarir dubtes i enviar les vostres iniciatives per mail a info@fapamallorca.org o al 971 43 21 31
VOS ENGRESCAU?
Jaume Rigo, president de l’AMIPA de l’IES Joan Alcover
Divendres dia 31 de maig tengué lloc la Cerimònia d’entrega de diplomes i premis als guanyadors de la 5a edició dels premis d’anglès The Fonix de les Illes Balears a la Sala d’actes de l’IES Ramon Llull de Palma.
La Directora General d’Ordenació, Sra. Isabel Cerdà, el director d’International House a Palma, i el Director de la Cambridge University Press a Espanya i Portugal foren els encarregats de lliurar els diplomes i premis als guanyadors i finalistes.
Fou una cerimònia molt emotiva, plena d’humor i multilingüe, on els alumnes participants, familiars i professors gaudírem d’una vetlada molt agradable i acollidora.
Aquests són els alumnes de l’IES Joan Alcover premiats en aquesta edició de The Fonix 2013:
*Blanca Bennassar Aleñar (2n ESO)* Primer premi
*Marina Cànaves Canals (4t ESO)*Cinquè premi
*Maria del Mar Costa Martorell ( 1r baxt.)*Quart premi
Gràcies a tots els alumnes del centre que participàreu en el concurs i enhorabona als que heu arribat a la final!
Bàrbara Tomàs, departament d’anglès
Com cada any, els alumnes de 4t d’ESO estudien les instal·lacions de la vivenda. Dins el marc d’aquesta unitat, hem fet una visita a les instal·lacions del centre.
Hem visitat les antigues instal·lacions de calefacció, les actuals intal·lacions elèctriques, informàtiques i de climatització. Fins i tot, hem pujat al terrat!
4t d’ESO, Tecnologia
Aquí teniu un repàs a la nostra visita fet per en Vístor Jiménez :