Aquest dissabte dia 1 de juny a les 12.00 h, el nostre company Jordi Vidal signarà exemplars del seu darrer llibre Els quatre elements, de l’editorial Documenta Balear, a la Fira del Llibre de Palma (la Rambla). Hi estam tots convidats.

El llibre es presentarà el dia 5 de juny a Can Alcover a les 19.00 h.

Llorenç Oliver, departament de català

Aquest nou llibre de Jordi Vidal Reynés aplega cinquanta-set escrits sobre matèries vàries. El cos central consta de set parts. La part primera recull articles d’investigació, en què destaca les monografies dedicades al setmanari Mallorca Dominical i a la celebració a Palma de les festes constantinianes (1913); la segona conté articles sobre aviació; la tercera presenta articles sobre la història del futbol a Mallorca; la quarta reuneix articles sobre cinema i música; la cinquena reprodueix articles publicats en periòdics diaris; la sisena agrupa necrologies, i finalment, la setena inclou recensions. L’obra incorpora un apèndix que relata amb gràcia l’experiència de Jordi Vidal com a professor novell que ingressa en la carrera docent -l’anomenat xoc de realitat- a Formentera el curs 1990-1991, i es completa amb la bibliografia de l’autor. 

En el BOIB de 20 d’abril de 2013 la Conselleria d’Eduació publicà el decret 15/2013, de 19 d’abril, pel qual es regula el tractament integrat de les llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears.

D’acord amb el que es descriu al BOIB i seguint les instruccions de la Conselleria i les posteriors instruccions sobre l’aplicació de l’article 20 d’aquest decret, el decret ha d’estar aprovat el 20 de juny i prèviament s’ha de fer una consulta no vinculant a les famílies on es demani si “donau el vostre suport a l’esborrany de projecte de tractament integrat de llengües del centre? (Sí/No)”.

Us informam que la consulta es durà a terme dimarts, dia 11 de 8.30 a 10.30 al nostre centre.

Els alumnes del 1r i 2n cicle de l’E.S.0 han portat a terme el projecte
“ÀGORA: DESMUNTANT I DESCOBRINT ESTEREOTIPS DE GÈNERE”, que l’organització
FUNDESO, amb na Lorena Cano, amb el finançament del Ministeri de Sanitat,
Serveis Socials i Igualtat i el suport del departament d’Orientació de
l’IES Joan Alcover, ha impartit durant tres mesos.

L’objectiu del projecte ha estat acostar a l’alumnat el concepte “estereotip”, reflexionar sobre si
nosaltres (com a societat) tenim prejudicis, i quins són els canals més
usuals de transmissió d’aquests prejudicis.

Finalment, s’ha valorat, com tenir estereotips vers altres col·lectius limita la vida dels mateixos.Les
darreres tres sessions han estat destinades a la realització d’uns
curtmetratges /denúncia que els mateixos alumnes han dissenyat.

Va ser una jornada molt entretinguda on tots
els grups van presentant els seus curtmetratges a la resta i van explicar
la finalitat dels mateixos.

Maria Antònia Socias, departament d’Orientació

El 26 d’Abril quatre companys i jo vàrem participar a l’Olimpíada d’Història de la UIB. Vàrem anar sense moltes esperançes de treure alguna posición guanyadora, ja que no quasi no ens haviem preparat.

La prova consistia en 60 preguntes tipus test. A la sortida vàrem veure que no teniem moltes possibilitats. Però, dimarts passat en arribar a classe la professora ens va posar al projector la classificació. Vaig quedar segon! A tan sols un punt del primer. Va ser una sorpresa. Estic molt content del resultat.

Guillermo Bezzina Sánchez-Barcáiztegui 2n Batx A

Representació: Antaviana” 

Al teatre Catalina Valls -Mostra de teatre escolar

17 Abril de 2013

Aquest dia estàvem tots molt nerviosos, encara que realment la majoria ens sabíem el nostre paper i el que havíem de dir. Quan vàrem arribar, el primer que vam fer va ser col·locar tot el material que havíem portat el dematí. Vàrem estar una mitja hora o uns 40 minuts. Després ens vam asseure a l’escenari per repasar escena per escena tota l’obra per resoldre dubtes o respondre les preguntes. A continuació ens vam anar a vestir i maquillar, a aquestes altures tothom estava molt emocionat. Amb nosaltres hi havia un home que es deia Alejandro, que ens ajudava amb tot el que necessitàvem; n’Antònia Mas, tutora de 3rA, que va venir per ajudar-nos; na Natàlia, que ens va ajudar moltíssim amb tot i na Pepa Gorrias, la nostra directora. Quan ens vàrem acabar de vestir i de maquillar vam pujar a l’escenari per realitzar uns exercicis de relaxació, més tard vam repasar els papers i les escenes. Van baixar la pantalla , de manera que podíem veure el públic que anava entrant i ens posàvem encara més nerviosos.

A les 20:00 van projectar un vídeo  mentre nosaltres ja ens col·locàvem en la nostra posició. Va començar l’espectacle amb l’escena “Adam i Eva” però sense Adam(!!!); en aquesta escena vam tenir un petit problema amb la música perquè n’Eva, sense voler, va fer el senyal. Ara tocava la meva escena, el “Naixement de l’Arlequí”: trobam que va sortir bastant bé i no hi va haver problemes amb la música o el temps. L’escena de “El jardí”,  va presentar un problema que va ser que no se sentia molt bé i no s’entenia massa; aquesta escena inclou: “noia deshonrada, lladre ric, lampista i els diversos”. L’escena de “La planta” va tenir molt d’ èxit com tots esperàvem i no hi va haver cap problema. L’escena de “La nina i l’àvia” va sortir bé també i no vàrem tenir problemes, excepte que tampoc se sentia molt bé. L’escena d’ “Antaviana” va sortir estranya perquè era en playback i hi havia vegades que ens oblidàvem del diàleg o ens equivocàvem. La continuació de l’escena de “La nena i l’àvia” i “La fada” van sortir bé i no vam tenir problemes amb el llum negre. L’escena de “La portera i el funcionari” va sortir bé però no se sentia massa i el públic no va entendre de què anava. L’escena de “La profecia” va sortir bé sense cap problema. L’escena de “La hiena” no va sortir com esperàvem perquè na Faustine es va quedar en blanc totalment i no va improvisar, però al públic li va agradar i els va fer riure. L’escena de “Nadal” també va sortir bé encara que els actors van improvisar; el que cal destacar d’aquesta escena és la manera en què el Pare Noel va entrar per la finestra, perquè la va rompre i això li va agradar molt al públic i va ser molt graciós, i que quan na Maria Montserrat cantava va estar a punt de caure de la cadira i també va fer molta gràcia. Després venia l’escena de “Depa Carel·li”, amb la qual vam tenir un problema: necessitàvem una pistola però havia  desaparegut i no la vam trobar per cap lloc, però per la resta va sortir bé. L’escena de “Les veus” crec que és la que pitjor va sortir amb diferència perquè faltava vestuari i “les veus” es van fer un embolic amb el que havien de dir.

En  general, aquest dia l’actuació no va sortir massa bé però ens va servir moltíssim i vam aprendre dels nostres errors, de manera que els podríem corregir per a la pròxima representació.

Carla Morte, 3r d’ESO

 

Sortida extraescolar nocturna amb alumnes de 1r de Batxillerat de l’assignatura de literatura catalana.

Dijous, 2 de maig, Teatre de Barra al barri de Santa Catalina de Palma.

En acabar, tenguérem l’ocasió de conèixer i parlar amb el guionista i director de l’obra Interruptus, Ferran Bex. Després de veure l’obra, sorgí molt d’interès i dubtes per aclarir determinades qüestions sobre el procés creatiu que l’autor s’oferí a contestar. (Continuarem informant…)

[youtube_video] jaDbUI_Cs6c [/youtube_video]

[one_half]

Teatre en petites dosis

El passat 2 de maig els alumnes de literatura catalana vàrem assistir a la segona edició del Teatre de Barra on una sisena de representacions teatrals eren escenificades a diferents bars de Santa Catalina.

Hi havia obres de diverses temàtiques, però nosaltres ens vàrem decantar per les obres Llengua amb tàperes, de David Mataró i Interruptus, de Ferran Bex.

La primera tractava d’una invasió de zombis a un petit poble de Mallorca on, una mestressa de casa intentava persuadir l’amo d’un bar que era necessari  fer-se amics dels zombis, per asegurar-ne la seva supervivència.

L’altra tractava d’una cita concertada per via d’una xarxa social en la qual una bibliotecària lluitadora, extravagant i segura de sí mateixa, en contraposició a un científic insegur, vergonyós i com es diria actualment, “friki”, es veien per primera vegada.

Els dos microteatres tengueren trets molt semblants, ja que els dos varen tenir un final inesperat per l’espectador i varen tractar dos temes, com són una cita per internet i la invasió dels zombis, d’una manera totalment natural i optimista, allunyada del nerviosisme i el pànic propis d’aquests dos esdeveniments.

I, malgrat el poc espai que hi havia als dos recintes i la dificultat per poder veure tots els detalls de les representacions, tots nosaltres vàrem compartir rialles i l’experiència d’haver vist dos dels millors microteatres. De fet, la guanyadora del concurs va ser Llengua amb tàperes i podem dir que som uns privilegiats per haver-la vista i poder fer-ne una crítica.

Les barres ja es preparen per a la propera edició del Teatre de Barra per octubre d’enguany.

Aina Mayol Alemany

 

[/one_half]

[one_half_last]

Apocal·lipsi dins un bar

Mai no s’han necessitat grans espais teatrals per representar grans històries. De vegades basta un simple bar com a escenari. La millor prova: la mostra de microteatre Teatre de Barra, on es poden veure obres curtes (que no pas petites) a diferents bars del carrer sant Magí.

Les dues obres que vaig tenir el plaer de veure tenien un punt en comú: què passaria si ens agafàs el tan pronosticat apocal·lipsi dins un bar?

Llengua amb tàperes, la primera de les obres, és una comèdia descarada on podem veure com seria una invasió zombi “a la mallorquina”, els tan gastats zombis serveixen d’excusa per veure la relació entre dos personatges: una catalinera de tota la vida i l’amo del bar. Però res no és el que sembla i, això ho puc garantir, riurem molt veient si de veritat es pot establir comunicació amb aquests éssers mig-podrits.

Interruptus, la segona obra, combina magistralment el romanticisme de les primeres cites amb una bona història de ciència-ficció: un físic amb idees un tant bàsiques sobre l’amor i una mica inepte social i una “femme fatale”  es coneixen a un bar després de concertar una cita a cegues per Internet i tractaran de conèixer-se mentre el temps es descontrola. Gran treball dels actors (especialment ella, a ell no el vaig poder veure tan bé com voldria per limitacions de l’espai del bar) per a una obra força original encara que amb un final, en la meva opinió, previsible.

En definitiva, va ser una tarda de teatre nou per a mi i que recomano a tothom que vulgui passar una molt bona estona.

Albert Valado Pujol

 

[/one_half_last]

Photo3

Aquí us deixam una presentació sobre la nostra visita al Museu Bíblic. Esperam que us fascini i us agradi tant com a nosaltres.

Lara Ayerra, 4t d’ESO

Anima’t a conèixer un esport divertit, dinàmic i d’equip.

L´any passat vàrem començar aquesta aventura amb al·lots de l’IES Joan Alcover i l’IES Ramon Llull de 1ª i 2ª d´ESO, on hem participat  en el Campionat de  Mallorca Infàntil.

Ja saps si vols disfrutar amb nosaltres ,conèixer i aprendre aquest gran esport, vine a fer handbol.

ANIMA-T’HI!!

Rosana Torrandel, AMIPA de l’IES Joan Alcover

Día 23 d’Abril vam celebrar al centre la sisena edició dels Premis de Relats Breus per celebrar la didada de Sant Jordi. Va ser un honor per nosaltres dues presentar aquests sis premis tan i tan merescuts. Als premiats els fou otorgat un kindle i xec de llibres (o eren vidres? 😉 .

Els guanyadors d’aquest certamen literari foren:

– Clara Gil Rodríguez, millor relat audiovisual.

– Marta Salom Oliver, relat més votat pel públic.

– Javier Rodríguez Higuero, millor relat novell.

– Lucía León Bennassar, premi al millor relat escrit.

– Lluís Ferreiro, premi director revelació.

A més a més es va crear un premi per l’actuació estelar de Roberto Maura al curtmetratge La vida no era tan fàcil.

Enhorabona, desitjam que aquest concurs segueixi alentant la creativitat del centre per molts anys més.

Aina Massanet Díez i Belén Villena Burguera, 2n de batx

Dimecres dia 24 d’abril, els alumnes de 4t d’ESO vàrem anar a visitar el Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller, que es troba devora el Jardí Botànic d’aquesta població.

Aquesta excursió era de l’assignatura de Biologia i per tant l’activitat que hi vàrem realitzar estava relacionada amb els fòssils.

Just en arribar vàrem veure diferents tipus de fòssils, com per exemple els copròlits, després ens varen ensenyar a fer com els paleontòlegs quan han d’estudiar un fòssil.

Vàrem entrar al museu i vàrem anar a visitar en Mateu, que és una tintorera. Finalment, vàrem jugar a un joc que consistia en l’observació de fòssils i dir de quina època són.

 

Carme Gil i Andrea Gilet, 4t ESO