El dia 11 de desembre els alumnes de 3 ESO A vàrem fer una excursió a la Comuna de Bunyola. Ens vàrem distribuir en sis grups de quatre, per fer una sèrie d’activitats que ens varen comanar de diferents assignatures: educació física, geografia, anglès, física i química i llengua catalana. 

Quan hi vàrem arribar, el professor d’educació física ens va donar un paper a cada grup que donava indicacions per entrevistar diferentes persones que eren a fer la volta a la Comuna de Bunyola, com per exemple d’on venien, si habitualment feien aquella ruta… Vàrem pujar pel camí del Grau, que ens portava cap al cim de la muntanya.

El primer element patrimonial que vàrem veure va ser un forn de calç. El professor Josep Serra ens va explicar que els calciners portaven les pedres calcàries des de determinats punts de la muntanya per cremar-les i fer-ne calç. Les pedres havien de coure’s entre 900 i 1000 graus per convertir-se en calç, un producte que temps enrere tenia moltes utilitats. Vàrem fer unes quantes fotografies i vam continuar pujant per la muntanya. 

El següent element patrimonial que vàrem veure va ser una sitja de carboner. S’utilitzaven per fer carbó vegetal. Just devora de la sitja hi havia una cabaneta on vivien els carboners quan feien el carbó; la seva família el portava el menjar a la cabaneta quan el carboner estava instal·lat a la muntanya. 

A geografia la nostra professora ens va donar una fitxa on hi havia la fauna, la flora, les estructures i els fòssils que hi podem trobar per fer fotografies. En la vegetació de baixa muntanya hi havia: mates, càrritx, garrovers, alzines, arboceres, pins, oliveres… i un poc més amunt hi havia ginebrons. A física i química ens varen donar unes fitxes sobre els carboners i calciners i havíem de fer uns exercicis sobre el seu diàmetre i altres qüestions interessants. A anglès vam entrevistar uns turistes que trobàrem pel camí: els demanàrem sobre la seva ruta, què feien allà, la seva edat i nacionalitat.

Vàrem pujar una estona més i arribarem a un replà on hi ha la casa on vivia el garriguer de la Comuna i vàrem berenar a prop d’un aljub. Va passar un ciclista al qual vàrem fer la primera entrevista de l’excursió. Després va passar una parella que anava a collir bolets, i per últim, un senyor que també collia bolets: el cuiner Toni Pinya. Al cap d’una estona alguns alumnes varen cavar devora un canal per permetre que l’aigua de la pluja arribàs a l’aljub proper. A continuació vàrem començar a baixar per la muntanya, i vàrem veure un forn molt vell fet de pedra.

Ens va agradar la excursió perquè va ser entretinguda i vàrem riure molt. La nostra opinió és que és molt bona idea fer aquest tipus d’excursions perquè aprenem de manera diferent i canviam d’aires. 

María Amengual González, Juan Ardid Barceló, Rayan Bouarfa el Mokrif, Abbie Diez Loayza, Arantxa MANJÓN, Júlia CATALÀ, Carla GONZÁLEZ, Jihan CHYKHY, Martí GARAU i Ana HUERTA