El dia 8 d’octubre la meva classe (1r de batxillerat B) i jo vam visitar l’exposició organitzada per la fundació Sa Nostra: Les dones i la taula periòdica.

L’exposició consistia en una sèrie de pintures, a més d’una petita descripció d’algunes dones científiques que havien participat en el descobriment d’algun element químic, la utilització o els efectes d’aquests, o el treball que ajudava a completar dades sobre la taula periòdica. Les pintures estaven fetes per diferents artistes balears (la meitat homes i la meitat dones), els quals d’una manera més abstracta o més realista intentaven plasmar en un paper a una científica i a un element químic. A més, l’activitat consistia a fer parelles (una persona de ciències i una d’humanitats) i entre nosaltres respondre una sèrie de preguntes alternant l’art i els números. No obstant, crec que el més important que vàrem aprendre tots va ser com quantes dones han pogut participar de manera tan important en la nostra història i no ser reconegudes pel fet de ser dones.

Una de les coses que em van sorprendre més d’aquesta sortida fou la quantitat de maneres diferents que tenien els pintors de plasmar les científiques i els seus descobriments. Hi havia quadres abstractes, els quals era difícil interpretar; pintures més realistes, en les quals feien un retrat de la persona en qüestió; i d’altres que tenien un significat més enllà del visible. Per exemple, un dels que més em va cridar l’atenció fou el darrer, on hi havia una silueta blanca amb la frase: basta ja i noms escrits de fons. El significat anava més lluny d’un intent de divulgar l’èxit de les dones, atès que els noms de fons eren els noms de dones que havien mort per violència domèstica. En conclusió, ha estat una sortida molt interessant, ja que ens demostra com moltes vegades no hem donat el reconeixement a persones que el mereixien pel seu sexe, la religió o cultura; i el fet que ens hagi fet reflexionar i pensar en això significa que aquesta excursió ens ha servit per alguna cosa més que per perdre classe o fer unes simples activitats fora de l’aula.

Núria Lixuan Darder Nofuentes